Futbola adalet getirdi


Futbola adalet getirdi
HABER: MURAT İLTER / Göreve geldiği günden bu yana bir çok ilki gerçekleştiren Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Ali Tanrıyaşükür, harfiyen uyguladığı müsabaka ve disiplin talimatlarıyla İstanbul Amatör Lig'lerinde yeniden adaleti sağladı.   


Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyeliği ve İdealtepe Spor Kulübü Başkanlığı görevlerini de beraber yürüten Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Ali Tanrıyaşükür, görevi devraldığı Ağustos 2015'den bu yana Türk futboluna ve İstanbul Amatör futboluna bir çok ilki kazandırdı. Gerek kurumsal , gerekse işlevsel olarak TFF İstanbul İl Temsilciliğinde büyük bir değişim süreci sağlayan Tanrıyaşükür ile İstinye Orhan Saka Amatörler Evi'nde hoş bir sohbet yaptık. Tüm sorularımıza içtenlikle yanıt veren Tanrıyaşükür, son beş ayda İstanbul Amatör Futbolu'nun geldiği noktayı anlattı.

Spor Devlet politikası olmalı
Her şeyden önce sporun bir devlet politikası olması gerektiğinin altını çizen Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Ali Tanrıyaşükür, ''Federasyonun illerdeki çalışmalarına ışık tutmak, spor kamuoyu oluşturmak, gençlik ve spor hizmetlerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak için mutlaka 
devletin bir spor politikası olmalıdır'' dedi. Bir ülkenin en iyi tanıtımının sporla yapılabileceğini söyleyen Tanrıyaşükür, "Spor bir devlet politikası olursa, Türkiye bir spor ülkesi olur. Spor politikası güncelleşmeli ve devlet politikası haline getirilmelidir. Bu spor politikasında, kurumlar ve kişiler rol almalı. Eğitimi ve sporu birlikte yürütmenin yolları aranmalı. Bütün okullara spor salonu, spor sahası yapılmalı. Yerel yönetimlerin planlarında nasıl parklara, bahçelere yer ayrılıyorsa, spor alanları içinde yer ayrılmalı ve hiç bir şeklide değiştirilememeli''  diye konuştu.

Kulüp-okul işbirliği hayal değil
Sporda büyümek ve başarılı olmak için kulüplerin, bölgelerindeki okullarla işbirliği içine girmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Ali Tanrıyaşükür, ''Bugün bu işbirliğini başaran kulüplerimiz var. Eğer kulüpler okullara gidip, iş birliği yapmazsa, bu sefer okullar kulüpleşmek durumunda kalıyor. Federasyonlar bu işbirliğinin ilk adımlarını atmalı. Mesela Futbol Federasyonu 'Kulüp-Okul Futbolu Projesi’ ile güzel bir adım attı. Projeyle, profesyonel futbol kulüpleri ve yakın çevrelerindeki okulların iletişimlerinin sağlanması ve 6-12 yaş arasındaki öğrencilere, gönüllü öğretmenler eşliğinde temel futbol eğitimi verilmesi amaçlandı. Elli yedi profesyonel, 12 amatör kulübün katıldığı projeyle, 900 okuldan 18 bin çocuğun kulüplerle buluşması sağlandı. Bu gibi çalışmalar artarsa, kulüpler, okullarla işbirliği yaparsa, alt yapıda daha çok çocuk spor yapmış olacak'' dedi.

Adalet için geldik
Ağustos ayında Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi görevine getirilen Ali Tanrıyaşükür, öncelikli amaçlarının İstanbul Amatör Lig'lerinde adaleti sağlamak olduğunu belirtti. Süper Amatör, 1.Amatör ve 2.Amatör Lig'lerde oynanan her karşılaşmayı Futbol müsabaka ve disiplin talimatları 
çerçevesinde ele aldığını söyleyen Ali Tanrıyaşükür ''Ben burada adaleti sağlamak zorundayım. Eğer bunu yapamazsam, birileri kendi adaletini sağlamaya kalkar. Talimatlarda her şey yazılı. Bu kurallar her takım için geçerli. Kimseye ayrıcalık yapmayacağız. Herkes kurallara uyacak. Eğer müsabaka ve disiplin talimatlarında olmayan bir durum olursa ve çözemezsek o zaman durumu Ankara'ya sevk ediyorum. Futbolda kardeşlik, dostluk, Fair Play istiyorsak önce adaleti sağlamalıyız'' şeklinde konuştu.

Kulüplerin kuruluş şekli yanlış
Eskiden gayri federe kulüpler olduğunu ve semtlerdeki gençlerin bu gayri federe takımların kendi aralarındaki maçlarına çıkıp futbol oynayabildiklerini hatırlatan Ali Tanrıyaşükür ''O yıllarda, çok fazla top sahası vardı. Şimdi sahalar azaldı. Ama gayri federe takımlar artık, spor kulübü olarak tescil edildi. 

Sahası, tesisi olmayan kulüpler var. Dernek kurmak artık çok kolay. Bu derneklere spor kulübü tescili almakta çok kolay. 70'li yıllarda 60 kulüp vardı. Şimdi ise 700'den fazla federe spor kulübü futbol takımı kuruyor. Bir çok kulüp kendi içinde bölünerek çoğalıyor. Birilerine kızarak yada spor okulu açmak için kulüp kurulmamalı. Bunların bir kriteri olmalı. Sahası olup standart olmayan kulüpler var. 

Böyle kulüpleri federe yapmıyoruz. Ama tabi bazen istisnalar oluyor. İstanbul'un uzak ilçelerinde, beldelerinde yaşayan çocukları mahrum bırakmamak için bazı kulüplere izin verdik'' dedi.

Antrenörsüz kulüpler var
İstanbul Amatör Lig'lerinde hala antrenör sözleşmesi yapmayan kulüpler olduğuna dikkat çeken Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Ali Tanrıyaşükür, ''Antrenör sözleşmesi olmayan kulüplerin maçlarını durduracağız. Antrenörsüz alt yapı maçlarına kulüpler çıkamayacak'' dedi.

Alt yapı maçlarından küfür ve darp raporları geldiğini söyleyen Tanrıyaşükür ''Antrenör burada çok önemli. Antrenörlerin özellikle alt yapı maçlarına çok önem vermesi lazım. Oyuncular, antrenörlerini rol model alıyor. Bir takımı şampiyon yapmak, o antrenörü başarılı yapmaz'' dedi. Bir çok kulübün 
kapanma noktasına geldiğini söyleyen İstanbul İl Temsilcisi ''Kalıcı hizmetler için neler yapabilirim bunu üretmeye çalışıyorum. Kulüplerin münferit sorunları var. Kulüplerin müsabakalarını sağlıklı oynatmak görevim'' dedi.

Tertip komiteleri daha aktif
İl temsilciliğinin çok sıkı çalıştığının altını çizen Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Ali Tanrıyaşükür, ''Tertip komiteleri aktif olarak çalışıyor. Her salı günü tertip komiteleri ile toplanıyor.  

Alınan her karar oylama ile oluyor. Yarım kalan maçlarla ilgili olarak son kararı vermesi için dosyaları Ankara'ya gönderiyoruz. Tertip komitelerine muhalif futbol adamlarını da aldık. Onlarda görüşlerini belirtiyorlar. Her kulübün temsil hakkı var. Kim gelirse gelsin dinliyoruz. Ayrıca her kulüp gelip, nasıl çalıştığımızı görebilir. Bunu özellikle istiyorum'' dedi.

Sağlık konusunu çözdük
Sağlık konusunda yıllardır yılan hikayesine dönen konunun, TASK Genel Başkanı Ali Düşmez'in yoğun gayretleriyle çözüldüğünü söyleyen Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Ali Tanrıyaşükür, ''Bu konuda 3 sene uğraş verdik. 6222 sayılı yasayı kapsamı içinde bir sağlık yapılanması, Bakanlar Kurulu’ndan geçerek, Cumhurbaşkanı’nın imzasından sonra Resmi Gazetede yayınlandı. Artık her maça saha komiseri atar gibi sağlıkçı atayabileceğiz. Sosyal güvencesi olmayan sporcuların ve hakemlerimizin sosyal güvence altına alınması protokolü de yapıldı. Bundan yararlanan futbolcular oldu. Sağlık konusunda çok köklü çözümler getirmiş olduk” şeklinde konuştu.

Sağlık çantası da gelecek
Kulüplerin sağlık çantası konusundaki taleplerini hatırlatan Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Ali Tanrıyaşükür,  ''Bununla ilgili bir çalışma yaptık. Kulüplere Sağlık çantası verilecek. Onun görüşmelerini birkaç ay evvel yapmıştık. Kızılay Genel Başkanı ile bir anlaşmaya vardık. Bu kapsamda kulüplerimize ve sahalara tam teşekküllü birer sağlık çantasını teslim edeceğiz. Bunun yanında sedye ve olabilirse özellikle altyapı maçlarında yedek futbolcular için battaniye temin edilecek. Ayrıca Türkiye’de bütün kulüpleri kan vermeye davet edeceğiz. Bu da Türkiye’de ses getirebilecek bir sosyal sorumluluk projesi olacak” dedi.

Sahalar düzeltilecek
İstanbul Amatör Lig'lerinde saha sıkıntısı yaşandığını söyleyen Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Ali Tanrıyaşükür, ''Bu nedenle amatör maçların oynandığı sahaların bakımını yapacağız. İstanbul'da çok yoğun bir müsabaka programı var. Bazı statlarda çok fazla maç oynanıyor. Bu sahaların bakımını yapacağız. İlk olarak Bakırköy’de başlayacağız. Kağıthane’de ve Gaziosmanpaşa’da daha saha çalışmalarımız olacak” dedi. 

Ecrimisil büyük sıkıntı
Kulüplerin ecrimisil ile ilgili sorunları olduğunu söyleyen Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Ali Tanrıyaşükür ''Burada söz konusu olan işte Milli kelimesi geçtiği için, Cumhurbaşkanımız bile ‘Bu borçları silin’ diyemez. Belki vakıflara ait arazilerde Vakıflar Genel Müdürlüğü bir hibe 
yapabilir, bir protokolle farklı hale getirebilir ama ecrimisil sorunu torba yasa ile çözülebilir. Böylece borcun ana borca dönmesi ve yapılandırmasıyla faizi yeniden başlayacak. Bu haktan yararlanan bazı kulüpler borçlarını ödedi. Ama parası olmayan kulüpler ödeyemedi. Bir çok kulüp kapanma noktasına geldi. Şampiyon olduğu halde,bir üst lige çıkamayan kulüpler bile var. Kulüpleri ayakta tutabilmek için yönetim kurullarıyla birlikte çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Çocuklar hepimizin
Sahalarda mücadele eden tüm sporcuların 'hepimizin çocukları' olduğunu belirten Ali Tanrıyaşükür "Bu sezon özellikle U15 ve U17 müsabakalarından son derece üzücü raporlar aldık. Bunların başında, bazı kulüplerimizin yaşı büyük futbolcularla sahaya çıkması ve kötü tezahüratlar geldi.  Ayrıca oyunculara tahrik edici sözlerle müdahale edilmesi istenmeyen olaylara sebebiyet vermekte.  

Kulüplerimizin bu gibi olumsuzluklarla karşılaşmamaları ve bu yaştaki çocuklarımızın etki altında kalmamaları için, yöneticilerimizin ve antrenörlerimizin daha hassas olmaları gerekir. Müsabakalarda yöneticilerimizin maç öncesi lisans kontrolü yapmaları, velilerimizin oyun alanında ki tüm sporcuların hepimizin çocukları olduklarını bilmeleri, maç içerisinde antrenörlere saygı duymaları ve çocuklarına kenardan müdahale etmemeleri gerekir'' dedi.

A ve B serisi olacak
Gelecek sezondan itibaren alt yapıdaki grupları A ve B serisi olarak iki farklı statüsünde oynatacaklarını söyleyen Ali Tanrıyaşükür ''Bu sezon da geçmiş sezonlarda olduğu gibi bir çok takım liglerin daha başlarında liglerden çekildiler. 2016-17 sezonundan itibaren Alt yapı liglerinde A ve B serisi uygulanması kararı aldık. Amacımız bu işi gerçekten yapmak isteyen kulüpler ile yasak 
savmak isteyen kulüpleri ayrı serilerde oynatmak. Geriye dönüp baktığımızda son 2 yılda 150'nin üzerinde takım liglerden çekilmiş. Bu nedenle önümüzdeki sezon liglerden bu takımları liglere almayacağız'' dedi.

Futboldan gelmeyen hakemler var
Kulüplerin en çok hakem hatalarından şikayetçi olduğuna vurgu yapan Ali Tanrıyaşükür ''Liglerimizde hakem kaosu yaşanıyor. Bir hakemin, maçını yönettiği  takımın diğer maçlarına verilmiyor. Böylece kimse bize 'aynı hakem bizi gene yaktı' diyemeyecek. Ayrıca antremanlara gelmeyen hakemlere görev 
vermiyoruz.  Ancak futboldan gelmeyen çok hakem var. Üç haftalık bir eğitimle, 2-3 yıldır çalışan futbolcuların maçlarını yönetiyorlar. Spor Liselerine, BESYO'lara hakemlik bölümü konmalı. Geçmişte futbolcu olamamış insanlar, hakem olduğunda bir yerde geçmiş yılların intikamını alıyor. Egosunu 
tatmin ediyor.

Yorumlar