BIÇKIDERE AKARSPOR'UN 20 YILLIK HASRETİ SONA ERDİ.


İSTANBUL ŞİLE DEREKÖYLERİ KURBAN BAYRAMI FUTBOL TURNUVASINDA BIÇKIDERE AKARSPOR 20 YILLIK HASRETE SON VEREREK FİNALDE KÖMÜRLÜK SOFİSPOR TAKIMINI PENALTILARLA 5-4 YENEREK ŞAMPİYON OLDU..



İstanbul Şile’nin köylerinden olan Dereköylerinde yaklaşık yarım asırdır devam eden ve bir gelenek haline gelen Dereköyleri bayram futbol turnuvası nihayet sonuçlanarak finalde BIÇKIDERE AKARSPOR – KÖMÜRLÜK SOFİSPORU normal süresi 1-1 biten maçta Uzatmalardan sonra yapılan penaltı atışlarıyla 5-4 yenerek 20 yıl sonra şampiyonluğa uzandı..
Şile Dereköylerinin tarihinde önemli mihenk taşlarından birini oluşturan Dereköyleri futbol turnuvası artık gelenekselleşen haliyle çok daha önemli ve geniş kitlelerin ilgisiyle dahada popüler hale geldi..
Dereköylerinin dünyaya yayılmış yaklaşık 6-7 bin bin kişi olduğu tahmin edilen nufüsuyla, bu futbol turnuvası yurt dışında yaşayan Dereköylü kardeşlerimizinde ilgiyle gelip oynadığı ve Türkiye’de oynayan futbolcuların bile bu turnuvada oynamak için takımlarının bazı maçlarını kaçırdığı ve ceza aldığı gerçeğinide not olarak düşüyorum..

Bu denli önemli ve popüler olmasının nedeni ise geçmişteki atalarımızın bu turnuvaya gösterdikleri ilgi ve gelecek kuşaklara bıraktığı sevgi, saygı kardeşlik bağlarının dahada güçlenmesi ilkesine verdikleri değer olgu ve damgadır..
Atalarının bıraktığı bu mirası her ne şekilde olursa olsun devam ettirmeye kararlı olan Dereköylü insanlarımız her sene bir öncekinden dahada iddalı bir turnuva yapmak ve şampiyon olan takımların sahasında düzenlediği bu turnuvaya ev sahipliği yapmak için olağan üstü bir güç ve mesai ile bu turnuvayı düzenlerler ve şampiyon olmak için insanüstü bir güç ve mesai harcarlar..
Bu turnuvalar geleneksel olarak tarihe geçmesinin bir nedenide her zaman eski usule göre toprak zeminlerde olmasıdır.. Bu sene bu kuralı beklide son kez uygulayan son şampiyon Üvezli Kartalsporun sahası olan Üvezli çayırlarında olan turnuva, bir dahaki sezonlarda Şile Dereköylerinin takımlarından Oruçoğlu- Bıçkıdere- Kömürlük ve Üvezli köylerinine yeni yapılan ve yapılacak olan halı sahaların devreye girmesiyle buralarda oynanacağa benziyor..




Bundaki değişimin amacı artık toprak sahalarda mücadele etmenin zorluğu sporcu sağlığı soyunma odaları ve seyircilerin rahat seyredecekleri tribünlerin olması sahanın suni çim halı ile futbolun seyredebilir özelliklerine daha fazla imkan tanıması açısından olduğu düşünülmektedir..
Son turnuvaya katılan tüm takımlar canla başla çeyrek ve yarı finale katılmak için her şeylerini ortaya koydular.. Zaman zaman küçük aksaklıklar olsada kavgasız gürültüsüz sakin bir turnuva oldu diyebiliriz..
Her sene olduğu gibi maçlarda ve tuırnuva sonunda tartışmaların sonu gelmeyen yorumlarında neden olduğunu minik gerginlikler olsada, genel yorumlarda bütün takımların hakem hatalarından şikayet ettiği bir turnuva daha Bıçkıdere Akarsporun şampiyonluğu ile sona erdi..
Final maçını izleme imkan bulduk, fakat izlediğimiz finalde iyi güzel futboldan öte sahadaki mücadele ve kazanma hırsının tavan yaptığı bir maç ve hınca hınç dolu bir seyirci topluluğu önünden oynandı..
Şampiyon Bıçkıdere Akarspor bu turnuvaya daha başından çok iyi motive olmuş hazırlanmıştı.. Tüm Bıçkıdere camiası maçlardan 1,5 ay önce şampiyonluk hasretiyle bu turnuvayı ne kadar istediklerini gerek sosyal medyadan gerekse yaptıkları hazırlık ve duyurularla büyük iştahla 20 yıllık hasrete son vermek istediklerini belli etmişlerdi.


Finalin öteki takımı Kömürlük Sofisporda uzun yıllar şampiyonluk hasreti çeken bir başka takımdı, onlarda finale gelene kadar sorunsuz ve maçlardaki olağan üstü güçleri ile şampiyonluğun en büyük adayı idiler..
Final maçında sahaya çıkan takımlara baktığımda Kömürlük takımının inanılmaz bir fizik üstünlüğü daha maç başlamadan kendini gösteriyordu.. Benimde tahminim finale kadar seyrettiğim bu iki takımdan Kömürlük takımının bu maçı farklı kazanacağı kanısı hakimdi..
Sahadaki dengeler açısından iki takımıda tanımayan biri maçı seyretse Kömürlük bu etkisiz Bıçkıdereye en az 3 atar görüşü hakimdi.
Maç başladığından 15-20 dak. geçtiğindede bu açık seçik belli oluyordu. Kömürlük takımı hem fizik hemde futbol üstünlüğü ile Bıçkıdere’ye üstünlük kurduğu seyreden herkesin ortak görüşü idi..
Maçın ortalarına doğru Kömürlük takımı bir defans hatasını iyi değerlendirip Taha Gençle 1-0 öne geçti, benimde futbol mantalitemde görüşümde sahada seyrettiğim futbolla bu maçı çok farklı şekilde Kömürlük takımının kazanacağı idi..



Golden sonra Kömürlük takımında hiç gereksiz ve inanılmaz kenar yönetimi hataları seyretmeye başladık..Teknik direktör Ahmet Yıldırım ve yardımcısı Ali Üçkardeş takımı finale getirene kadar gösterdikleri müthiş başarılı performansı finalde gösteremediler..
Maçın gidişatına ayak uyduramayan ve oyunu iyi okuyamayan Kömürlük kenar yönetimi gereksiz takımla oynayarak oyuncu değişiklikleri ve kenarda beklektikleri oyuncularla oyuncu tercihleriyle final maçında sınıfta kaldılar vede bunun bedelini şampiyonluğu kaybederek ödediler..
Kömürlük takımı zaten fizik ve futbol olarak Bıçkıdere’ye bariz üstünlük kurmuşken vede skor avantajını yakalamışken kenar yönetimi Bıçkıdere’nin en etkili adamı Ferköyde oynayan Reşit’e adeta kelepçe takan ve onu marke eden Ahmet Arslan’ı sol açık Mustafa Gül’le yer değiştirmesi herkeste şaşkınlık uyandırdı, Mustafa sağ beke Ahmet Arslan sol açığa geçti..
Bu inanılmaz ve gereksiz oyun içindeki değişim hem oyuncuları etkiledi hemde takımın gücünü olumsuz etkiledi ..
Ahmet Arslan 16-17 yaşında takımın en sağlam ve fizik gücü üst düzey bir savunma oyuncusu, vucudunu rakiple mücadele ederken çok iyi kullanan tecrübesiz ama genç enerjik mücadele gücü çok yüksek bir oyuncu. Bıçkıdere’li Reşit gibi bir süper starı iyi kontrol ediyordu fakat bu değişiklik takıma eksi olarak yansıdı..


Kömürlük kenar yönetimi sonra kalktı bu dafa hata üstüne ikinci hatayı yaptı sol açığa aldığı Ahmet Arslan’ı oyundan alıp oraya genç tecrübesiz bir ismi oyuna aldılar, bu değişiklikle Kömürlük takımı oyundan düşme sürecini başlattı vede ilk yarı bu skorla 1-0 Kömürlük lehine sona erdi.
Kömürlük takımı ferdi yetenekler olarak çok güçlü bir kadroya sahip, fakat bu kadroyu yönetenler oyuncu tercihlerini çok yanlış yönde kullanınca takımın gücüde düştü futboluda geriledi..
Kenarda dev pivot santrafor Ahmet Usta oturuken sol açığa gencecik tecrübesiz birini almak takıma eksi olarak yansıdı..
Ahmet Usta beline iki tane adam sarılsa onlarıda sürükleyip götürecek kadar kuvvetli bir oyuncu. ilerde Taha Genç’le birlikte çift santrafor oynasalardı Bıçkıdere defansını dağıtabilirler vede goller peşpeşe gelebilirdi..
AhmetUusta hem top süren sert şutlar atabilen fizik gücünü çok iyi kullanan farklı bir stile sahip oyuncu.
Kömürlük takımında geride Mustafa Avcı ile Aşir Coskun iyi bir ikili oluşturmuşlardı.. Sağ bek Ahmet Arslan ve sol bek Ömer Yıldırım ile defans bloğu sağlam ve geçilmez olmuştu.
Önlerinde Numan Ayar gibi hem fiziki üstünlüğü vede tecrübesi ile rakibi karşılayan bir oyuncu vardı ..Orta sahada İbrahim Yıldırım bu maçta çok etkisizdi. Kömürlük orta sahasında bir tek top yapan topa basan çalışan Ömer Genç vardı ama onunda etkili oyununa arkadaşları ayak uyduramadı.
Kömürlüğün en etkili adamı olması beklenen (MESSİ) sağ açık Selman Arslan’da takımın etkisiz isimlerindendi.. Sol açık Mustafa Gül’de çok çalışmasına rağmen yerinin değiştirilmesiyle oda etkili olamadı..
Santrafor Taha Genç fiziğini iyi kullanmasına rağmen arkadaşları geri çekilmekten skoru koruma içgüdüleriyle oynamaktan onu ilerde hep yalnız bıraktırlar oda ilerde tek başına çırpındı durdu..
Kömürlük takımı 1-1 biten maç ve uzatmalardan sonra penaltı atışlarındada çok çok önemli bir üçüncü stretejik hata yaptı.. Penlatıcılar belirlenirken son penaltı hep en tecrübeli isimlere attırılır. Takımda tecrübeli isimlere penaltı attırmayı kabul ettirmeyen kenar yömnetimi gencecik bir futbolcuya atıırdıkları ve kaçırılan son penaltıyla maçıda şampiyonluğuda kaybettirler.. Burda kenar yönetimi kadar penaltı atmayan tecrübeli isimlerde bu kaçan şampiyonlukta pay sahibidirler..


Kömürlük takımı ile Bıçkıdere takımını ben sahadaki futbollarına ve fiziki durumlarına göre FERRARİ ve BMW kapışmasına benzettim. Kömürlük FERRARİ çok yüksek hızlı ve kuvvetli bir takım fakat ondan çok daha güçsüz bir BMW Bıçkıdereyi geçemedi, nedeni ise FERRARİYİ kullanmayı bilmeyen kenar yönetimi korkudan gaza basamadı takımı iyi yönlendiremedi bundan faydalanan Bıçkıdere Tavşan Kaplumbağa yarışı misali aklını kullanarak şampiyonluğa uzanmasını bildiler..
Kömürlükte futbolun başına Süper lig tecrübeli büyük yıldızları Erdoğan Bayrak geçmeli. Erdoğan Bayrak gibi dev bir futbol ustasından bu camia yararlanamıyorsa bir takım sorunlar var demektir.
Bir Erdoğan Bayrak yönetimindeki bu Kömürlük takımı kadrosu oyuncularıyla yıllarca bütün kupalara ambargo koyar..
Benim seyrettiğim final maçına çıkan Bıçkıdere kadrosunda, teknik kadro çok bariz ve hatalı tercihlerle bir takım oluşturmuştu, ilk yarıda farklı yenilgiden sadece şansları ile kurtuldular ..
Bıçkıdere takımı maçı penaltılara götürerek akılcı bir taktik uygulayarak, maçın sonucunu belirleyen penaltılarla şampiyon olmaları yapılabilecek en iyi oyun stratejisi idi..
Bıçkıdere kalesinde İsmail elinden gelenin en iyisini yaparak takımda görevini yapanlardandı, her ne kadar yediği golde zamanlama hatasıda olsa defansın bir anlık tereddüt etmesi ile oda zor durumda kaldı..
Geride defansın göbeğine 165-170 cm lik İbrahim Özen ile Emre Aktaş’ı koyan Bıçkıdere teknik direktörü Mustafa Yıldız 190 cm lik Kömürlük santraforu Taha Gencin bu iki kısa stoperlerin arasında cirit attığını göre göre genede oyuncuların yerlerini değiştirmemesi inanılmazdı..
Oysaki Bıçkıdere’de Yunus Emre Altın gibi stoper oynayabilecek dev bir stoper varken onu orta sahada kondüsyonu olmamasına rağmen oynatarak takımın gücünede darbe vurmuşlardı..
Bıçkıdere sağ ve sol bekleri iyi gününde olması ve orta sahada (Krasiç) Ümitcan ve Onur Keskin gibi iki tane çok koşan ve teknik düzeyi iyi oyuncusunun olması onların goller yemesini engelledi..
Bıçkıdere orta sahasında beni hayal kırıklığına uğratan bir başka isimde Tunahan’dı, onun gibi üst düzey bir oyuncunun maç boyunca sahada gezinmesini habul edemedim, belki bunda sert zeminin etkisi top kontrolunun olmaması olabilirdi..
Her ne olursa olsun Tunahan gibi bir yıldızın tek başına Bıçkıdere’yi sırtlaması gerekirdi, genç Onur Keskin’le ( Krasiç) Ümitcan Tunahan’dan daha önemli işlere imza attılar..
Bıçkıdere’nin bana göre bir başka etkisiz adamıda Ercan’dı, onun gibi bir süper solağın bu tür maçlara damga vurması gerekir.. Ercan çok yetenekli ve kaliteli oyuncu geçen sene Üvezli’nin şampiyonluğunda çok önemli işlere imza atmıştı fakat bu final maçında Ercan’dan beklediğim futbolun % 50 sini bile seyredemedim..
Benim seyrettiğim Bıçkıdere’nin en iyi adamı Feriköyde oynayan Reşit’ti.. Çok süratli ve fuleli koşuyor futbolu iyi biliyor rakibi zor durumlara düşürecek topu atıp koşması ise onun futbol mantalitesinin ne kadar ileri düzeyde olduğunu gösteriyordu. Zaten Bıçkıdere takımımda Reşitten başka gol atacak oyuncuda yok gibiydi..
Ercan’ın sorumluluk alıp bunu yapmasını bekledim ama oda kaleye uzak oynayarak iyi marke edilerek bu şansını kaybetti..
Futbolda bir deyim vardır kazanan her zaman haklıdır.. Her ne koşulda olursa olsun kötüde oynasa hatada yapsa rakibten futbol olarakta gerilerde olsalarda kazanan şampiyon olan takım her zaman haklıdır..
Futbolda iyi oyun seyrediliyor ama her zaman kazanan şampiyonlar ön plana çıkar konuşulur ve şampiyon olana kupa veriliyor iyi kötü oynadığına pek bakılmıyor..
Bizde kazanan şampiyon olan Bıçkıdere’yi önce teknik direktör Mustafa Yıldız hocayı tüm futbolcular başkan ve sorumlular dahil tüm camiayı canı gönülden tebrik ve takdir ediyoruz.
Ayrıca Bıçkıderenin sosyal medyadaki faliyetlerini çok etkili bir şekilde kullanan yürüten Editörü Fatih Yıldız kardeşimide bu kadar etkili bir Bıçkıdere kampanyasını yürüttüğü için ayrıca tebrik ve takdir ediyorum..
Bıçkıdere kötü oynadı ama canla başla iyi mücadele ettiler, bütün camia takım şampiyonluğa inanmıştı.. Final maçındaki sahada bütün Bıçkıdere köyünü görmek mümkündü, buda inancın zaferi olarak Dereköyleri futbol turnuvası tarihine geçti..Tebrikler şampiyon Bıçkıdere Akarspor..
Maçta son dakikadaki bir taç atışının hakemin Kömürlük takımına verdiği halde yanlışlıkla Bıçkıdere’nin kullanıp golü atması ve bu golle maçın berabere bitip uzatma ve penaltılarla şampiyonluğa uzanması bundan doğan itirazlarda hakem adına şanssızlık oldu..
Bunlar futbolun içinde olan şeyler fakat Kömürlük takımı her ne kadar haklıda gözükse maçı buralara hiç getirmeyecekti, farklı bir şekilde kazanacak güç kapasite enerji fizik gücü varken maçın son saniyelerdeki golle berabere bitmesi hakem adına şanssızlık olsada Kömürlük takımının beceriksizliğindende kaynaklandı..
Maçın hakemi Mustafa Pehlivan bundan önceki yönettiği maçlarda olağan üstü yönetimi ile alkışı hakketti.. Dereköyleri turnuvalarında hangi maç olursa olsun maç yönetmek yürek ister o stresi kaldırmak kendine güvenmek herkesin yapabileceği bir iş değildir..
İyide yönetse kötüde yönetse kimse art niyetle maç yönetmez bundan dolayı her zaman maçların hakemlerini alkışlayalım..
Birde maçların hakemlerinin turnuvadaki maçlarda hiç bir çıkarı olmadıkları halde sadece Dereköyleri turnuvalarının yürümesi açısından sahada düdük çalıyorlar.. Hataları tabiki olacaktır dünyanın bir numarasıda dünya kupası finalinde hata yapıyor bunları hoşgörü tevazu ile karşılayalım kimse bilerek hata yapmaz..
Bir Dereköyleri bayram turnuvası bütün Dereköylerinin birlikte olması kaynaşması arkadaşlık dostluk kardeşlik bağlarının dahada güçlenmesi adına çok güzel bir turnuva ile sona erdi..
Burda tüm bu turnuvayı düzenleyen saha işlerinden tutunda organizsayonu her şeyiyle ilgilenen isimsiz kahramanların olduğunu unutmayın onları bir kez daha takdir ve tebrik ve hepsine teşekkür ediyorum..
Şampiyon olan BUÇKIDERE AKARSPORu tebrik ediyor ikinci olan KÖMÜRLÜK SOFİSPORada geçmiş olsun diyorum.. İkincilikte kötü sonuç değil ama tabiki her takım şampiyon olmak ister..
NOT: Dereköyleri turnuvalarından miniklerde Oruçoğlu takımı finalde Üvezli minik takımını 3-2 yenerek şampiyon olmuştur. Ayrıca gene Dereköyleri turnuvaları 35 yaş üstü turnuvasında bu defa Üvezli 35 yaş üstü takımı Oruçoğlu 35 yaş üstü takımını 4-2 yenerek şampiyon olmuştur.. Her iki şampiyon takımıda kutluyor tebrik ediyorum..
Ayrıca centilmenlik ve Fair-Play ödülü gol krallığı en iyi oyuncu en centilmen oyuncu takım ve en iyi kaleci olan oyuncu takım ve yöneticileri kutluyor tebrik ve takdir ediyorum..
Tüm takımları oyuncuları camiaları Dereköyleri adına kutluyorum. Özellikle kavgasız gürültüsüz herkesin herkese saygı sevgi tevazu anlayış gösterdiği bir turnuva olmasından dolayıda mutluluk duyuyorum..
Hasan Bağlar.. 27.10.2014

Yorumlar