52 ÜLKE, 25 DİL, 800 GENÇ: TÜRKİYE-AKDENİZ GENÇLİK BARIŞ GEMİSİ YOLA ÇIKTI...


52 ÜLKE, 25 DİL, 800 GENÇ: TÜRKİYE-AKDENİZ GENÇLİK BARIŞ GEMİSİ YOLA ÇIKTI...
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Cumhuriyet’in ilanının 90. yılı dolayısıyla düzenlediği, içerisinde 50 ülkeden 800 gencin yer aldığı "Türkiye-Akdeniz Gençlik Barış Gemisi" İstanbul'dan yola çıktı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Cumhuriyet’in 90. yılında, dünya barışına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Türkiye-Akdeniz Gençlik Barış Gemisi yola çıktı. Din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin, 52 ülkeden, 25 ayrı dili konuşan 800 genci bir araya getiren Barış Gemisi saat 19.00'da İstanbul’dan ayrıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın uğurladığı Türkiye-Akdeniz Gençlik Barış Gemisi’nin ilk durağı Hırvatistan’ın Dubrovnik şehri olacak. Uğurlama töreninde konuşan Bakan Kılıç, İstanbul’dan Akdeniz’e barış dalgaları yaydığını belirterek, gençlere, “İnsanlığın geleceğini inşa edecek 800 barış ve sevgi elçisi olarak dönmenizi hayal ediyoruz.” diye seslendi.    
Türkiye-Akdeniz Gençlik Barış Gemisi dün saat 18.00 sularında İstanbul Salıpazarı Limanı’ndan hareket etti. Dünyaya barış mesajları vermek isteyen 800 genci taşıyan gemiyi Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç yolcu etti. Bakan Suat Kılıç, uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, ilk kez gemide Cumhuriyet Bayramı kutladığına dikkati çekerek, projeyle İstanbul’dan Akdeniz'e barış dalgası yaydıklarını söyledi. Projeyi ilk duyduğundaki heyecanı aynen taşıdığını belirten Bakan Kılıç, gençlere, "Bu bir çalıştay gemisi; seyahat gemisi değil. Gemide bir dakikanız bile boş kalmayacak." dedi. Bakan Kılıç, yolculuk boyunca gemide yapılacak çalıştayların katılımcıların hayatında kalıcı etkiler bırakacağını ifade ederek, "Bu bir ev ödevi ama mekân gemi. Uluslararası ilişkiler, tarih ve sanat atölyelerinde çalıştaylar yapılacak. Her bir dakikanızı bile çok iyi değerlendirmiş olarak geri dönmenizi bekliyoruz." diye konuştu.

"BARIŞ VE SEVGİ ELÇİSİ OLARAK DÖNÜN"
Geminin Hırvatistan, Bosna Hersek ve Tunus güzergahlarını izleyeceğini aktaran Bakan Kılıç, şunları kaydetti:  "Bu seyahatin, her bir adımında ne kadar büyük tarih ve kültür birliğine ev sahipliği yapacağını göreceksiniz. Farklı kültürlerin, farklı etnisitelerin istendiğinde barış içerisinde yüzyıllar boyunca bir arada nasıl yaşatılabildiğine tanıklık edeceksiniz. Aynı zamanda barış ikliminin kardeşliği bozan eller araya girdiğinde nasıl kan gölüne dönüştürüldüğünü acı hatıralarla yâd edeceksiniz. Her durağınızda sevgiyi, barışı ve huzuru arkanızda bırakarak hareket edeceksiniz. Üç cümle bile gelecekteki barış anlayışına temel olabilir. İnsanlığın geleceğini inşa edecek 800 barış ve sevgi elçisi olarak dönmenizi hayal ediyoruz.” Bakan Kılıç, gençleri aile ve okullarından kopararak seyahate çıkarmanın büyük bir sorumluluğunu yaşadıklarını anlatarak katılımcılardan ilke ve kurallara yolculuk boyunca harfiyen uymalarını istedi.

"BARIŞ TURU" 10 GÜN SÜRECEK
İstanbul'dan demir alan barış gemisinin ilk durağı Hırvatistan olacak. 1 Kasım'da Dubrovnik'e ulaşacak kafile, Orta Çağ'ın izlerini taşıyan kenti keşfedecek. Dubrovnik'ten Bosna Hersek'e geçecek gençler, tarihi Mostar Köprüsü'nü görme fırsatını yakalayacak. Son olarak Tunus'a demirleyecek gemi, 10 gün sürecek yolculuğun ardından 7 Kasım'da İstanbul'a dönecek.

"HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ"
"Hepimiz aynı gemideyiz" sloganıyla yola çıkan genç kuşağın kuracağı dostluk ağıyla barış mesajları dünyaya duyurulacak ve ülkeler arasındaki ilişkileri düzeltmek için önemli bir adım atılmış olacak. Yolculuk boyunca farklı kültürleri tanıma şansı bulacak gençler, aynı zamanda gemide gerçekleştirecekleri atölye çalışmalarıyla çeşitli alanlarda bilgi ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşacak.

Yorumlar