Spor’da Acı Sona Doğrumu Gidiliyor ?

Şeref-Öksüm 

Spor’da Acı Sona Doğrumu Gidiliyor ?

Selam ve sevgilerin en güzeli siz değerli dostlarımın olması dileği ile hepinize merhabalar derken tatile ayrılan genç kardeşlerime mutlu ve huzur dolu sağlıklı günler geçirmesini temenni ediyorum. 

Değerli okurlarım, geçtiğimiz hafta sonu Soma’da iki süper amatör lig müsabakası vardı,bunlardan bir tanesi Soma spor ve Akselendi spor, diğeri ise Soma Sotesspor ile Horozköy arasında oynanacaktı.



Maç günü görevim itibarı ile Nazım Yavuz Stadyumuna vardığımızda saha değil sanki çeltik tarlasına girmiş gibiydik, sonucunda ise müsabaka maçın yöneticileri hakemler tarafından iptal edildi. Bu duruma spor severlerin tepki gösterdiği kadar, maça gelen diğer rakip takım yöneticileri de aynı tepkiyi gösteriyorlardı.Bu arada diğer Soma spor maçı ise sahanın güzelliğinden yağmurun birikmemesi, kapalı alanların güzelliği ile rahatlıkla oynanıyor.
Sevgili okurlarım, Şehrin içerisinde yıllarca önce Rahmetli Nazım Yavuz’un büyük gayretleri ve emekleri sonucu inşa edilen Nazım Yavuz stadı şimdilerde ise ne yazık ki harabe görüntüsünden başka bir şey sergileyemiyor. Sahanın ne zemini, ne soyunma odaları, nede türbinleri stat havasını maalesef yansıtmadığı gibi müsabakaya gelen sporcular ve yöneticilerin bu kadar emek ve gayretler ile yapılan stadın göz göre göre yok olmasının içler acısı bir durum olduğunu söylemekten çekinmedikleri gözlenmektedir. Spor kamu oyuna göre ise burası gözden çıkarılmış ve kapatılması,kapısına kilit vurulması an meselesi haline gelmiştir. Daha düne kadar bütün bayram, festival, ve çeşitli eğlencelerin kutlandığı Nazım Yavuz stadyumunun bugünkü durumuna herkes tepki ve nefret doludur.
Değerli dostlar yine Somada sporun dünü, bugünü ve yarını ne olur diye , ne olmuştur diye geriye doğru baktığımızda çok da iyimser olmadığımızı belirtmek istiyorum. Biraz önce Nazım Yavuz stadyumundan bahsederken İstasyon semtinde bulunan ve bir zamanlar Türkiye’deki bir çok profesyonel lig takımlarını ağırlayan Linyit sporun durumu da diğerinden çok farklı değildir. Bugün linyit sporun Sotesspordan daha acı yönü ise  liglerde ve branşlarda müsabakaya katılan hiçbir takımı bulunmamasıdır. Daha düne kadar bir çok dalda mücadele eden Linyit spor maalesef bugün sona ermiş tüketilmiştir. Linyit sporda top oynayarak spor yapan bir çok Somalı gencimiz bugün bir çok takımlarda adımızı başarı ile temsil etmektedir. Sevgili arkadaşlar bir çoğumuz hatırlayacaktır yine  yıllar önce  liglerde mücadele eden 100 evler spor kulübü, Turgutalp spor kulübü bugün  ne yazık ki yok olup gitmişlerdir, bu takımlarımız bünyelerinde bir çok gencimizi hem kötü alışkanlıklardan korumuş hem de bulunduğu çevrenin sakinlerini kahve köşelerinden almış,yeni bir soluk ve nefes olmuşlardır.  Nüfusu yüz binler diye ifade edilen Somada bugün iki takımın kalması  spor kamuoyu açısından gerçekten ciddi durumda çok üzücüdür.
Sevgili arkadaşlar, Burada eski adı Soma 13 Eylül spor yeni adı ile Soma Spor için özel bir satır eklemek istiyorum. Sporda yapılan yanlışlıkları eleştirirken görünen güzelliklerde teşekkür etmeden geçmek haksızlık olur.Bu anlamda Somamızda yeni bir heyecan yaratarak, ortaya çıkardığı güzel tesisler ile  başta Soma Kömürleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ve Soma sporun kazanılması için büyük emek sarf eden ve Soma da yıllarca top koşturan Melih ve Çilli Mehmet’e  gönül dolusu özel teşekkür etmek istiyorum, gerçekten bu kadar büyük bir yükün altına girilerek, Soma’da sporun tekrar canlandırılması, uyuyan ruhların uyandırılması, futbol sevdalılarının tekrar türbinlere çekilmesi , Somalıların acaba bu hafta dışarıya nereye maça gidelim sorusundan kurtulmasına vesile olacak bu adımların sahiplerine spor kamuoyu adına binlerce, yüz binlerce teşekkür ederken ,bu bayrağı daha da ileriye götürmeye çalışan ve kendilerini tamamen sporun içinden ayırmayarak büyük fedakarlık örneği gösteren Başta Soma Spor Başkanı Gökhan Gür ile yönetim kurulu arkadaşlarını da spor kamuoyu adına ayrıca teşekkür etmek istiyorum.Bir teşekkürümüzde yıllardan beri sadece Somada değil Manisa’nın  bütün ilçe, belde takımlarının spor müsabakalarında bize büyük özveri ile skor ve sonuç  aktaran ve her konuda bilgilendiren, spora ve sporcuya olan sevgisi ile taraflı tarafsız her kesimin gönlünde büyük takdir kazanan Sevgili Cevdet Yıldırım hocamıza da teşekkür etmekten geçmek büyük haksızlık olacaktır.
Sevgili dostlar,Şimdi asıl olan yazımın başlığının ana temasına geçmek istiyorum. Son çıkan çevre Belediyeler ve belde belediyelerin durumu netleştikten sonra aklımıza takılan soruların cevabını ifade etmek istiyorum. Bugün amatör ve profesyonel spor müsabakalında mücadele eden takımların bir çoğununun maddi desteğini Belediyeler vermektedir. Bu belediyelerin kapanmasından sonra acaba bu takımlara kim veya kimler sahip çıkacaktır, sahip çıkılacak mıdır ? düşüncesi tüm spor severlerin beynini tırmalamaktadır.Bu takımların kapanması, yok olması demek, genç ve sağlıklı nesillerin yetişmesine vurulacak en büyük darbe demek olacaktır. Spordan kopan bu arkadaşlarımız, kahve köşelerinde vakit öldürmeye devam edecek kendine gelecek her türlü haksız kazanç tekliflerin keyfi altında patlamaya hazır bomba gibi dolaşmaya devam edeceklerdir.
Bugün liglerde U.13. U15.U.17.U.19 başlangıcı ile start alan spor müsabakaları amatörden profesyonele kadar geçen safha içerisinde yüzlerce genci kötü alışkanlıkların kazanılmasına fırsat tanımadan topluma kazandırılmıştır.Bu kulüplerin kapanması ile yine bir çok başarılı ve cevher dolu gençler ne kadar yetenekli olurlarsa olsunlar kaybolacaklardır. Bir tarafla sağlık için spor yapalım diye bas bas bağırırken diğer taraftan kilit vurmaya kalkarsak toplumda ki her türlü hastalığın çıkmasında hazır olmalıyız..
Sporun olmadığı bir yerde dostluktan,gelişmişlikten, güzellikten bahsedilmesi doğru olmayacaktır. Bir taraftan Sporun Barış ,Dostluk ve Kardeşlik olduğunu vurgularken, diğer taraftan bu tezimizi çürütmeye kalkarsak işte o zaman acı sona doğru hızla yaklaştığımızın en açık ifadesi olacaktır.
Bu haftalık da son noktayı koyduktan sonra hepinize veda etmek istiyorum, Yüzünüzden gülümseme, evlerinizde huzur ve saadet asla eksik olmasın, sağlıkla kalın, neşe ile kalın, Allaha Emanet olun.
Şeref Öksüm

Yorumlar