FIFA U20 Dünya Kupası Çim Semineri tamamlandı





Türkiye'de 21 Haziran - 13 Temmuz 2013 tarihleri arasında düzenlenecek FIFA U20 Dünya Kupası öncesi Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'da dün başlayan FIFA Çim Semineri sona erdi.

FIFA U20 Dünya Kupası'ndaki maçların oynanacağı stadyumların çimlerinin en iyi hale getirilmesi için başta kupanın FIFA tarafındaki Turnuva Direktörü Inaki Alvarez olmak üzere, FIFA yetkililerinin tecrübelerini ve sahalardan beklentilerini aktardığı seminere, şampiyonaya ev sahipliği yapacak İstanbul'daki Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena, Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi, Bursa'daki Atatürk, Gaziantep'teki Kamil Ocak, Kayseri'deki Büyükşehir Belediyesi Kadir Has, Rize'deki Yeni Rize ve Trabzon'daki Hüseyin Avni Aker stadyumlarının müdürleri ile çim uzmanları katıldı.


Seminerin ilk gününde stadyum zeminlerinin en iyi hale getirilmesi için sezon başı, maç günü, maç öncesi ve sonrası bakımlarının nasıl yapılması gerektiği anlatılırken, çimin durumu ile ilgili oluşabilecek aksaklıklar ile önceki dünya kupalarında kazanılan tecrübeler FIFA U20 Dünya Kupası Turnuva Direktörü Inaki Alvarez ve FIFA Çim Uzmanları Andy Cole, Charles Henderson ile Robert Ellis tarafından katılımcılara aktarıldı. Daha sonra da zemin için FIFA tarafından kullanılan çim bakım ekipmanları gösterilerek, işlevleri anlatıldı.
Seminerin ikinci gününde ise, Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'nın zemini üzerinde bu çim bakım ekipmanlarının nasıl kullanılması gerektiği uygulamalı olarak FIFA yetkilileri tarafından gösterildi.


Çim Projesi'nin ilk adımları atıldı
Diğer yandan; FIFA U20 Dünya Kupası Çim Semineri'ne, turnuvaya  ev sahipliği yapacak stadyum müdürleri ve çim uzmanları ile birlikte TFF Tesis ve İdari İşler Komitesi ile TFF Stadyum ve Güvenlik Müdürlüğü koordinasyonunda, Spor Genel Müdürlüğü çim uzmanları, Spor Toto Süper Lig'de yer alan kulüplerin stadyumlarının müdürleri ile çim sorumluları, TFF Çim Uzman Ekibi ve TFF Riva Tesisleri çim sorumluları da davet edilerek, TFF'nin Türkiye'deki stadyumların zeminlerinin en iyi hale getirilmesi için planladığı çim projesinin de ilk adımları atılmış oldu.
Bu seminerle birlikte hayata geçen çim projesinin ikinci ayağı da UEFA ile birlikte Spor Toto Süper Lig'de yer alacak tüm kulüplerin temsilcilerinin katılımıyla sezon içerisinde gerçekleşecek. Bu buluşmadan sonra da TFF Çim Uzman Ekibi, saha bakımı konusunda bütün kulüplerin stadyum müdürleri ve çim uzmanları ile bir araya gelerek genel bir bakım programı oluşturacak ve sezon içerisinde yapılacak denetimlerle bu bakım programının uygulanması sürekli olarak kontrol edilecek.
Çim Projesi kapsamında haftalık, aylık ve sezonluk olarak sahaların önce sahayı kullananlar, sonra da medya tarafından incelemesi yapılarak zeminlerin kalitesinin düzenli olarak takibi de gerçekleştirilecek. Hakem, teknik direktör ve futbolcuların da her hafta en iyi buldukları çimi seçme şansına sahip olacağı bu projede böylelikle saha bakımlarının detaylı bir şekilde incelemesi yapılarak, zeminlerin daha kaliteli olması sağlanacak.

Yorumlar