VADİ KUPASINDAN KELKİT FİNALİNE




           Sivas Vadi ilçeleri olan Akıncılar, Gölova, Koyulhisar ve Suşehri Köy Derneklerinin birlikte düzenledikleri “Vadi Kupası” bu yıl Kağıthane ilçesi Has bahçe Sahasında 25 MART 2011 Pazar günü saat 14.00 da start aldı.

Geniş bir katılımın olduğu 2012 Vadi Kupası bu yıl 27 Köy Takımının katılımı ile coşkulu bir şekilde başladı. Açılışta mehter gösterisi izleyicilerden büyük takdir ve alkış aldı. Sporcuların Olimpiyat Törenleri gibi seremoni geçişleri organizasyona ilginç bir renk kattı. Turnuvanın Spor Komitesi ve aynı zamanda AKINDER(Akıncılar ilçesi ve Köyleri Derneği) Başkanı İslam KARAOĞLU turnuvaya katılan bütün köylere başarılar dilerken, şampiyon takımı Akıncılar Kavun Festivalinde dostluk maçında misafir etmekten mutluluk duyacağını belirti. Turnuvanın ev sahibi Sivas Vadi Federasyonu başkanı Nihat MACİT katılımcı bütün misafirlere bu günü renklendirdikleri için teşekkürlerini ileterek Fair Play ruhu içinde müsabakalar yapılmasının en büyük ideali olduğunu belirtti. Açılışa AK Parti İstanbul Milletvekili Nihat MACİT, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı KILIÇ ve çok sayıda değişik görevlerde bulunan bir çok siyasi katıldı. Açılış konuşmalarının uzun sürmesinden rahatsız olan sporcuların bu esnada aralarında futbol oynamaları ilginç görüntüler oluşturdu.




          Önceki yıllarda İst. Suşehri Spor Kulübü ve Akıncılar ilçesi Köy Dernekleri Tertip komitesi bünyesinde gerçekleşen Köyler arası futbol turnuvası 2010 ve 2011 yıllarında olduğu gibi bu yılda Sivas Vadi Federasyonu bünyesinde organize edildi.



            İstanbul Suşehri Spor Kulübü adı altında futbol turnuvasının başlangıcını yaparak bölge insanını futbol turnuvaları ile bir araya getiren ve gençleri spor kültürü ile buluşturan Vadi ilçelerinin yakından tanıdığı Spor adamı Edip CENGİZ turnuva ile ilgili bizlere şu bilgileri aktardı:


        Sivas Vadi ilçeleri dediğimiz Suşehri, Gölova, Koyulhisar ve Akıncılar ilçesi köylerinin futbol turnuvası serüveni 1996 yılında başladı. O yıllarda Erzincan Kemah Köyleri Haydarpaşa’da Köyler arası futbol turnuvası gerçekleştiriyordu. Üniversitede Beden Eğitimi bölümünde okuyan ve aktif spor yapan biri olarak bizde o turnuvada misafir oyuncu olarak bir köy takımında futbol oynuyorduk. Oldukça renkli ve kaliteli bir program oluyordu. Bizim Vadili insanlarımızı da bu tür spor organizasyonu ile buluşturmayı düşünerek 1996 yılında futbol turnuvasını yapmaya başladık. Bu serüvenin başlaması için İstanbul Suşehri Spor Kulübü’nü kurduk. Turnuvanın amacına uygun olarak gençleri spor sayesinde bir araya getirerek birbirleri ile dostluklar oluşturmalarını amaçladık ve sporla iç içe bir yaşam sürmelerine önem verdik. Bu köyler arası futbol turnuvalarını Kemahlı, Mesudiyeli, Koyulhisarlı, Rafahiyeli, Şebinkarahisarlı Kelkit vadisi ilçeleri yapıyorlar. Bazı ilçelerde spor kulübü kurarak amatör liglerde yer almaya başladı. Bizim bölge ilçelerinin de kulüpleşme çalışmalarını gerçekleştirmelerini görmeyi ümid ediyorum.


          İlçelerin bu turnuvaları yaparak bölge insanının kaynaşmasına ve özellikle gençlerin memleket kültürlerini unutmamasına büyük faydalar verdi. Zaman zaman ufak tefek küçük tatsızlıklarda olmadı değil.1996 yılında kurulan İstanbul Suşehri Spor Kulübü adı altında gerçekleşen köyler arası futbol turnuvası 7 yıl tertip edildi. Bu organizasyondan Gölova ilçe köyleri ayrılarak Bostancı’da Halı Sahada kendi turnuvalarını düzenlemeye başladılar.3 yıl yaptıktan sonra turnuva çıkan kavgalar nedeniyle tekrar yapılmadı. Koyulhisar Köyleri ise 1999 yılında KODEF adı altında futbol turnuvasını düzenlemeye başladılar. Şu an Koyulhisar ilçesi köyleri Kağıthane ilçesinde turnuvayı devam ettiriyor. 13. yılına giren kısa adı KODEF CUP olarak yapılan Koyulhisar köyleri turnuvası ufak hatalara rağmen gayette güzel yapılıyor. KODEF Başkanı Adem TOPAL’ ı, Turnuva Komite Başkanı Murat KENDİRLİ ve ekibini kutlamak gerekir. Buradan bu turnuvanın başlangıcında büyük emeği olan Yusuf ÖZTÜRK arkadaşımı ayrıca takdirle anmak isterim. Büyük emek sarf etti. Fakat zamanla kendisine gösterilen vefasızlık hoş bir tavır değildi.

            Koyulhisar İlçesi köyleri ayrılınca bizler Akıncılar ilçesi Köyleri olarak Turnuvayı devam ettirdik. 7 yıl boyunca Akıncılar ilçesi köyleri olarak turnuvayı İstanbul’da başlatıp final maçını Geleneksel Akıncılar Kavun Festivali ile bütünleştirip finali Memlekette oynattık. Refahiye ve Kemah ilçeleri de bu şekilde gerçekleştiriyordu. Eksikleri ile birlikte son derecede güzel müsabakalar oluyordu. Bu yıllarda turnuvaya emekleri büyük olan başta katılımcı köylerin bütün futbolcularına, dernek başkanlarına, organizasyon komitesinde görev almış dernek yöneticilerimize ve sponsor firma sahiplerine teşekkür etmek bizim üzerimize düşen bir vazifedir.


            Vadi Federasyonu yönetimi turnuvayı üstlenmek istediğinde kendilerine en büyük desteği Akıncılar ilçesi dernekleri olarak bizler verdik. Son yılın yani 2009 yılının Akıncılar Köyleri futbol turnuvası sorumlusu Kılıçköy Derneği başkanı Erol SOYLU Bey Vadi Kupası adını alan turnuvanın da sorumluluğuna getirildi. Ertesi yıl Vadi Federasyonu kendi Turnuva ekibini oluşturdu. Vadi Kupası ismi altında yapılan ilk 2010 yılında Şampiyonluğu Gemin Deresi Köyleri kazandı.2011 yılında ise Güneyli köyü kupanın sahibi oldu. Eksikleri ile birlikte Turnuva her yıl daha da kaliteli hale getirildi. Geldiğimiz noktada maalesef organizasyona siyaset adamlarının gereğinden fazla müdahale ettiklerini görmekteyiz. Siyasetin spora fazla müdahale ettiği pozisyonlarda sporcuların rahatsızlığı her zaman olmuştur. Ümit ederim bu görüntü sıkıntıları büyütmez. Burada dengeleri iyi korumak turnuva sorumluluğu üzerinde olan insanlara düşmektedir. Organizasyonun yapılmasında en büyük emek sporcularındır. Hak ettikleri değerde her zaman üst seviyede verilmelidir. Gelinen noktada sporun siyasete yenik düştüğü durumu gördüğümden bunları dile getirmek istedim.


            Ayrıca 2012 sonrasında Vadi Kupasının Kelkit Finali şekline dönüşmesi ve bütünleşmesi zaruri olmuştur. En önemlisi final müsabakalarının yapılan festivaller içine sokularak her yıl ayrı bir ilçede yapılmasıdır. Bölgede final maçlarının yapılacağı tesis ve sahalar artık mevcuttur. Gelinen noktada adım adım bu pozisyonu aldığını görmekten mutluluk duyuyorum. Koyulhisar, Kemah, Mesudiye, Şebinkarahisar, Refahiye, Çamoluk ilçelerinin turnuva sorumlularının da bu çağrımıza olumlu yaklaşacaklarını ümid ediyoruz. 2013 yılında Vadi Kupası bünyesine katılacaklardır. Kelkit Vadisi ilçelerinin birlikte finali gerçekleştirecekleri en doğru adım olacaktır.

             Kemah Köyleri olarak yapılan futbol turnuvası finali Kemah’da gerçekleşirdi. Futbol turnuvasını Kemahlılardan öğrendiğimiz için bizlerde sorumluluğunu yaptığımız 12 yıllık organizasyonda Turnuvayı İstanbul’da düzenleyerek final maçını bölgeye taşıdık. “İstanbul’da Start, Sivas’ta Final” sloganıyla gerçekleşen program son derece eğlenceli oluyordu. Hem bölgeye ekonomik katkı sağlamak hem de memleketlerini görmeyen gençlerimize spor aracılığıyla memleketini görmelerine imkân sunuyorduk. Artık bu programı her ilçenin yapması gerekiyor. İlçeler kendi turnuvasını gerçekleştirip finalde Kelkit Kupası adı altında birleşmeleri doğru bir adım olacaktır. Dilerim Köyler arası futbol turnuvaları tertip eden Kelkit Vadi İlçeleri başkanları ve yöneticileri bu önerimizi dikkate alırlar. Yörenin gelişmesi ve bilinmesi için bizler faaliyetlerimizi oralara taşımalıyız.


            25 Mart 2012 Pazar günü Kağıthane Hasbahçe Sahası’nda başlayan Vadi Kupası ve 08 Nisan 2012 Pazar günü saat 12:00 de Üsküdar selimiye Stadında başlayacak olan 35. Kemah Köyleri Futbol Turnuvasına katılacak olan tüm katılımcı takımların centilmenliği önde tutarak bir mücadele vermelerini arzuluyoruz. Öncelikle yöremiz gençlerini bu faaliyetlerle bir araya getirmeyi ve birbirleri ile olan muhabbetlerini artırmalarını hedefliyoruz. İlerleyen günlerde de oynanacak müsabakalarla bir köyümüz kupayı kazanacaktır. Fakat en az bu şampiyonluk kupası kadar FAİR PLAY ruhunun da turnuvaya hakim olmasını önemsiyoruz. Bu vesile ile Kâğıthane Sadabat Sahası ve Üsküdar Selimiye Stadında yapılacak olan futbol turnuvalarını bütün sporsever hemşerilerimizin ilgi ile takip etmelerini rica ediyoruz. Ayrıca Nisan ayı içinde Refahiye ve Koyulhisar ilçesi turnuvaları da start alacaktır. Koyulhisar Turnuvası bu yıl Sancaktepe Belediyesi Sponsorluğunda Sancaktepe ilçesinde tertip edilecektir. Seyircisi bol maçlar olması temennisi ile katılımcı bütün takımlara centilmence ve dostça mücadele diliyoruz.Sonrasında Kelkit Finalinde birleşecek olan Turnuvada görüşmeyi arzu ediyoruz..

Yorumlar